הורות=שווה
  • בית
  • אודותינו
    • החיים לפי הורות=שווה
    • מסמך היסוד
  • עצומה
  • צרו קשר
  • English

תנועת הורות=שווה
מסמך היסוד

הורות=שווה קמה כהתאגדות הורים - נשים וגברים - במטרה לקדם שינוי חברתי בישראל בתחום זכויות הילד, ובמיוחד זכותו לשני הורים הפעילים ומעורבים בחיי היום יום שלו. הורות=שווה קמה על רקע אי-השוויון הקיים בחברה הישראלית ביחס לאחריותם של נשים וגברים לשמש הורים לילדיהם לעת גירושין, אי-שוויון הפוגע בראש ובראשונה בילד ובזכויותיו. ישראל היא אחת המדינות המערביות הבודדות, שספר החוקים שלה כופה מחד על האם לשמש הורה לילד הרך מחד, ומאידך על האב לשמש מפרנס יחיד לילדים. החוק תואם את התפיסה המיושנת, לפיה טובת הילד כביכול היא למסרו למשמורתה של האם במקרה פרידה או גירושין, תוך קביעת הסדרי ראייה לאב. שותפים לתפיסה זו בתי המשפט, הכנסת, משרדי הממשלה, ומערכת החינוך, כמו גם רובו של הציבור, גברים ונשים. האנומליה החקיקתית הזו מאפשרת סחטנות של הורה אחד כלפי עמיתו. כפועל יוצא מהסדרי הראיה המוגבלים, נוצר במקרים רבים ריחוק בין הילדים לאביהם, לעיתים נתק של ממש – או כשהאם שמנצלת את המצב החוקי לנקמה באב, או כשהאב שמעדיף להשאיר את ילדיו מאחור ולפתוח בחיים חדשים. תחלואי השיטה עוד רבים, בהם מניעת מידע על הילד מאביו או איסור עליו לפעול בשמו, כבילת האם למשק הבית ולטיפול בילדים, אך בעיקר פגיעה בילדים עצמם ובזכותם לשני הורים. התמורות החברתיות במאה העשרים ואחת כבר גרמו לשינוי דפוסי המשפחה וחלוקת התפקידים המסורתית בה, והן מחייבות שינוי נורמטיבי בישראל והתאמת החוק הישראלי אליהן.
 
מטרת הורות=שווה
 
הבטחת זכות הילד לשני הורים פעילים על ידי השגת שוויון חוקי ומלא בחובות ובזכויות של הורים החיים בנפרד, באחריות ובנטל של גידול ילדיהם, חינוכם והדאגה לכל צורכיהם.הנחלת תפיסת העולם לפיה טובת הילד מחייבת מעורבות פעילה של שני ההורים בחייו.

אנו מאמינים בתפיסת העולם המוצאת את ביטוייה באמנת ההורות המשותפת, אשר במוקדה נמצא העיקרון היסודי של טובת הילד, וזכויותיו על-פי האמנה הבינלאומית לזכויות הילד, בהן הזכות לשני הורים גם אם אלו חיים בנפרד.
אנו מאמינים כי טובת הילד לעת גירושין מושפעת רבות מטיב היחסים בין הוריו ובהסדרים שנקבעו ביניהם.
אנו מאמינים כי השוויון בהורות בין נשים לגברים לאחר גירושין יסייע לאימהות להתקדם בקריירה המקצועית ובקשריהן החברתיים, יסייע לאבות ליצור קשר עמוק ויציב עם ילדיהם ולקחת חלק באחריות לילדים, ובעיקר יסייע לילדים לגדול במסגרת חמה, תומכת ויציבה.
אנו מאמינים כי תופעות כאובות כמו אבות נפקדים, או אימהות מנתקות, תסמונת התנכרות להורה או שימוש בילדים להפעלת לחץ על ההורה האחר, עשויות לעבור מהעולם אם יתקבלו עקרונות הורות=שווה על ידי מערכת המשפט, מערכת הרווחה ובראש ובראשונה ההורים עצמם.
אנו מאמינים כי הורות משותפת היא ערך הנכון לכל הורה בכל מצב, ערך שיש להנחיל לכל אדם מינקות, כחלק מזכויות האדם ותפישת השוויון בין בני האדם. 

עקרונות הורות=שווה

עיקרון טובת הילד במוקד כל החלטה.
עיקרון השוויון בחובות ובזכויות באחריות ההורים לילדיהם, כנקודת מוצא בכל הסדר. 
עיקרון האיזון בין יכולתם ונכונותם של שני ההורים לשמש משמורנים לילד, לקחת חלק בהחלטות לגביו, ולממן את מחייתו.
עיקרון ההורות הפעילה כחובה של שני ההורים כלפי ילדם, וההכרה של כל אחד מהם בזכותו של האחר להורות פעילה.

יעדי הורות=שווה

א. השגת שוויון הזדמנויות למשמורת על הילדים על ידי תיקון חוק הכשרות והאפוטרופסות: מחיקת 'חזקת הגיל הרך' (סעיף 25) מהחוק, והחלפתו בפיתרון שהולם אורח חיים מודרני ושוויוני, ואשר טובת הילד במרכזו.
ב. השגת מעורבות פעילה של שני ההורים בחיי הילד על ידי חוק חדש, שיקבע חובת הורות נאותה, יכונן מנגנון הדרכה להורות, ויטיל ענישה על הורים שלא מקיימים את הסדרי הראייה. כמו כן, יחייב החוק קביעת סדרי ראיה, ויכלול הנחיות לסדרי ראיה מינימליים.
ג. הפחתת החיכוכים והמחלוקות בניסוח הסכמי גירושין ויישומם לאורך שנים על ידי הצעת מודלים שונים להסדר, אשר יגלמו בתוכם את תפיסת הורות=שווה, ויציעו פתרונות שנוסו בהצלחה לבעיות כמו משמורת הילד ודרך חלוקתה בין ההורים, הסדרי ראייה במתכונות שונות, שינוי מקום המגורים של ההורה המשמורן ועוד, ואשר יעדיפו השגת הסכם בתהליך גישור על פני משא ומתן בין עורכי דין או הליך שיפוטי.
ד. השגת חלוקה מאוזנת של האחריות הכלכלית לגידול הילד בין שני ההורים, בהתאם ליכולתם, על ידי תיקון חוק המזונות באופן שיחול על כלל האוכלוסייה. בחינת דרכי אכיפת החוק כולל תיקונים בחוק ההוצאה לפועל.
ה. השגת שוויון זכויות בין הורים בתחומי חקיקה נוספים כמו מס הכנסה, ביטוח לאומי, רשות השידור, וחקיקת עזר מוניציפלית, על ידי שינויי חקיקה מתאימים. 
ו. השגת שוויון במעמד שני ההורים בפני רשויות שונות המטפלות בילד ובמשפחה על ידי הכנסת שינויים בתקנות ובנוהלי עבודה של רשויות אלה.
ז. ייעול הליכי בתי המשפט לענייני משפחה בדרך שתעמיד את טובת הילד מעל לשיקולי עומס העבודה על ידי רענון נהלי בתי המשפט, קביעת אמות מידה מודרניות ל"מסוגלות הורית", ניסוח תקנות הולמות לעבודת פקידי הסעד לסדרי דין, מתן עדיפות על פי חוק להליכי גישור ובוררות בסכסוכי משמורת והסדרי ראיה, השגת תוספת תקציבית להנהלת בתי המשפט, הדרכת שופטים ועוד.
ח. עידוד השיח הציבורי, השגת שינוי עמדות והנחלת תפיסת הורות=שווה בקרב הציבור בכלל, והגורמים הקשורים בילד ובמשפחה בפרט, בהם בתי המשפט, מערכת הרווחה, מערכת האכיפה, מערכת החינוך משרדי הממשלה והמחוקק, וזאת על ידי פעולות כמו קמפיין ציבורי, ימי עיון, הפצת מידע מודפס, הענקת פרסים ואותות, מאבקים משפטיים ויציאה לפעולות והפגנות. 
ט. עידוד מימוש תפיסת הורות=שווה בחיי היומיום על ידי פעולות הסברה ותמיכה והצעת מודלים ליישום במקומות עבודה ובמערכת החינוך על כל מסגרותיה, והקמת מסלולי לימוד וקורסים להורות=שווה במסגרות חינוך להורים.
י. כינון מרכז מידע שירכז חומר עדכני ויזום מחקרים וסקרים בכל הקשור לתפיסת הורות=שווה ומימושה, ואשר ישמש מקור ידע לעוסקים בתחום ולציבור הרחב, וזאת באמצעות הפעלת חוקרים ועוזרי מחקר, וריכוז המידע באתר אינטרנט ובפרסומים שונים.

חברי הורות=שווה מתחייבים
 
לפעול תוך שמירה על מסגרת דמוקרטית, שקיפות בקבלת ההחלטות והזדמנות לכל חבר להשפיע.
לקיים ולקדם שיתוף הפעולה בין נשים וגברים למען המטרה המשותפת.
לראות את מושג המשפחה במשמעותו המודרנית , ולהחיל את תפיסת הורות=שווה על מגזרים רחבים כולל משפחות חד-הוריות, משפחות חד-מיניות וכמובן גם משפחות נורמטיביות.
לגנות גינוי מוחלט אלימות במשפחה מכל סוג.
לגלות אורך רוח ומתינות, תוך הבנה ששינויים חברתיים גוזלים זמן, וכי לעיתים יש להעדיף גישה פרגמטית על פני גישה טוטלית.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.